Hlavní navigace

YouTube.com aneb Broadcast yourself čili Vysílejte sami!

17. 12. 2006 16:12 (aktualizováno) Janek Wagner

Možnost publikace na webu snížila kapitálovou bariéru vstupu na mediální trh, demokratizovala ho a stala se kromě jiného mocným nástrojem pro podporu svobody slova. Něco podobného se již před tím stalo s nástupem FM rozhlasu, v USA vznikaly stovky regionálních rozhlasových stanic, u nás jsme i tento boom měli se zpožděním až po listopadovém převratu. Technologický vývoj ale přinesl i internetová rádia s odstraněním další kapitálové bariéry. Výměnné P2P sítě a on-line prodej hudebních i filmových nahrávek přinesly změnu celého odvětví. Teď je na řadě digitální a také internetová televize. Zkuste si vysílat sami!

Už jsme si zvykli na dostupnost snadného publikování ve formě blogů, řada serverů nabízí úložiště pro digitální fotografie a s rozmachem digitálního videa se samozřejmě objevily i servery umožňující ukládání, sdílení a šíření videonahrávek. Titulek mírně přehání, u YouTube.com nejde o skutečné vysílání, ale o veřejné úložiště digitálních videonahrávek se sadou nástrojů pro jejich třídění, vyhledávání a sdílení, ale to vše je zadara!

Podobný koncept samozřejmě není nic nového, já jsem ho zpracovával pro nejmenovaného českého operátora a nejmenovanou televizi již před pěti lety, bohužel ho zatím dodnes nerealizovali. Ale nevadí, realizovali ho naštěstí jiní. Kapacita linek se i u nás začala zvyšovat, nabízí se již běžně 4Mbps připojení ADSL nebo kabelovkou, objevilo se i experimentální ADSL2+ s teoretickými 24 Mbps a v nabídce je už v některých lokalitách i 100Mbps s využitím technologie FTTH (Fiber to the House – optika až do domu) za pouhých 1299 Kč měsíčně bez DPH. Takže i na on-line video si už můžeme sáhnout

YouTube.com umožňuje upload až 100MB souborů formátu .AVI, .MOV a .MPG, nahrávky se třídí do kategorií, vytvářejí se tu různé skupiny, videoblogy, je tu i chat, hodnocení nahrávek, statistiky atd. atd. Nahrávek je tu nyní už přes 3 miliony, od několikosekundových záběrů pořízených mobilním telefonem po hodinové dokumenty. Pro úpravu nahrávek se doporučuje MS Windows MovieMaker nebo Apple iMovie, pro přehrávání je nutný Macromedia Flash Player 7.0+ plug-in, prohlížeč Firefox 1.1+, IE 5.0+ nebo Safari 1.0+ a alespoň 500kbps připojení.

YouTube.com funguje od května 2005, provoz obnáší 8000 uploadů denně a denní přenos 16 TB dat…

A dvě ukázky na závěr, nejprve jak správně složit tričko:

Jak správně složit tričko

A jak pracuje multidotyková LCD obrazovka:

Multidotykový LCD display

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).