Hlavní navigace

Chodíte krást do sámošky? Taháte rodičům peníze z kapes? Sdílíte či kopírujete filmy? Patříte do stejné kategorie. Zloděj.

2. 2. 2007 15:48 (aktualizováno) Janek Wagner

Síla, že?! Kampaň www.filmynejsou­zadarmo.cz má naštěstí hodně pitomé PR a málokdo o ní ví…

A jak už to bývá, neznají ani autorský zákon a předpisy související. Takže ještě dávka keců:

Filmy nejsou zadarmo – jak prosté sdělení. Cílem stejnojmenné kampaně, za níž stojí Česká protipirátská unie, je upozornit na skutečnost, že za filmový požitek stejně jako za jakýkoliv jiný se zcela logicky platí. Jistě je daleko jednodušší si koupit pirátské DVD v tržnici a vůbec nejjednodušší je si film stáhnout z webu, ale je třeba si uvědomit, že tím zároveň někoho okrádáme. Na jednom filmu se podílí stovky jedinců, kteří do něj vložili kus svého života a tvůrčí energie – někdo musel navrhnout a ušít kostýmy, které tolik obdivujeme na historických filmech, někdo musel na velmi drahých počítačích vytvořit a doladit všechny ohromující efekty futuristických vizí, při nichž mrazí v zádech… Týmy kaskadérů riskují život a neustále dokola ničí dokonalá auta jen proto, aby nám na pár minut spadla čelist. Pokud jejich práci znehodnotíme tím, že ji rozkrademe stylem „stáhnu či vypálím“ a nabídnu dalším, příště už se nebudeme mít na co dívat.

Film je především byznys a kdyby nebyl výnosný, tak ho ti tvůrci nedělají.

Sdílet

  • 16. 12. 2006 17:47

    prw (neregistrovaný)

    Když stahuješ film přes BitTorent či podobnou síť, tak ho SOUČASNĚ nabízíš ke stažení dalším uživatelům. Tím pádem ho zprostředkováváš, aniž bys k tomu měl licenci.

    Jediné, kdy neporušuješ zákon, je, když bys celý soubor s filmem stáhl z nějakého úložiště, aniž bys ho současně poskytoval dalším.

  • 16. 12. 2006 21:08

    MzK (neregistrovaný)

    Ten web má v Opeře naprosto nečitelné menu. Moc malé písmo. Ale jinak to stejně nikoho neovlivní.

  • 16. 12. 2006 22:19

    running (neregistrovaný)

    "kdyby nebyl výnosný, tak ho ti tvůrci nedělají. Protože jsou bohatí, nevadí, že je okradem, ty, co jsou bohatý, se okrádat můžou, protože toho tak jako tak maj dost."

    tahle myšlenka zavání komunismem... já spíš říkám "nabídněte stahování filmů za normální ceny za normálních podmínek" - a "normálními podmínkami" NEmyslím úplně BEZ drm, ale myslím s normálním DRM ... ne přehrát jednou a šmitec.

    Kvalitní DRM systém má Apple přes svůj iTunes store, jen by to chtělo trochu snížit ceny.

  • 17. 12. 2006 10:28

    Rastafa (neregistrovaný)

    [1]:To slysim poprve,ze stazenim filmu neporusujes zadny zakon:)

    Jinak ta kampan je teda opravdu hodne pitoma i kdyz na ni je neco pravdy.

  • 17. 12. 2006 10:44

    Zzz (neregistrovaný)

    "vůbec nejjednodušší je si film stáhnout z webu" co to asi bude za web...

  • 17. 12. 2006 15:04

    janek (neregistrovaný)

    [3] To je ale vaše myšlenka, kterou si sám snadno vyvracíte a nálepkujete ;-)

    IMHO stručně řečeno: pojetí autorských práv se dostalo do rozporu s dostupnými technologiemi a realitou. Čili je třeba najít jiný pro obě strany výhodnější obchodní model. Represe a osvěta zmíněná v článku jsou na dvě věci...

  • 17. 12. 2006 15:09

    platce (neregistrovaný)

    z kadeho dvd media co koupim, platim autorsky poplatek, z kazde tiskarny co koupim platim autorsky poplatek, z notebooku platim autorsky poplatek, z pevneho disku platim autorsky poplatek, z kazdeho prazdneho papiru co koupim platim autorkse poplatky, dokud to tak bude bude to brat mnoho lidi jako predplatne i presto ze si na tato media, tato zbozi ukladam sva soukroma dila/dokumenty/fot­ky atd

  • 17. 12. 2006 19:58

    prw (neregistrovaný)

    jak mame tedy chapat tvou posledni vetu? Chces-li psat o tehto vecech, tak napis svuj nazor. V tomto prispevku je napsan tvuj nazor, ze jejich kampan povazujes za pitomou (s tim se sotva da argumentovat, neb to neobsahuje zadnou argumentaci), pak je tam jakysi citat, a pak tam pises, ze filmari delaji filmy, protoze se to vyplaci, ale co tim chces rict nebo proti cemu tim argumentujes?

    Delani filmu je RIZIKOVY kapitalismus, coz bys mel vedet. Natocis 10 filmu, 7 jsou propadaky, 2 si na sebe sotva vydelaji, a ten 10. je megahit, ktery zaplati ztratu z tech ostatnich. Nekdo ma ten pomer mozna 5-3-2, nekdo to ma 10 propadaku-0-0, ale porad je to rizikovy kapitalismus. Zda tvuj film bude uspesny a "vynese ti", dopredu nevis. Pan Prstenu mohl byt totalni propadak za 300 mega; to ze vydelal 2 miliardy je jen dilo obrovske pile a snahy a talentu a ja nevim ceho vseho - a nekolik studii se zaleklo investice do neceho takoveho.

    A samozrejme se nejvic pirati ty megahity, protoze je o ne velky zajem. A jednou by se mohlo stat, ze mira pirateni preroste unosnou hranici a ani megahit si na sebe nevydela (nebo nevydela na ty sve "chude bratricky").

    A pak to bude HODNE SMUTNE.

  • 18. 12. 2006 12:59

    Janek (neregistrovaný)

    [8] "kdyby nebyl výnosný, tak ho ti tvůrci nedělají. Protože jsou bohatí, nevadí, že je okradem, ty, co jsou bohatý, se okrádat můžou, protože toho tak jako tak maj dost." - tohle je tedy čí myšlenka?!

    Rizikový kapitál se jmenuje proč rizikový?

    Až míra "pirátství" přeroste určitou mez, tak se do filmu nebude investovat? Možná, ale tato situace je stále spekulativní. Zanikl snad hudební průmysl po nástupu vypalovaček před deseti lety? Příjem je přeci i z koncertů, rádií, TV... Platí se poplatky z médií. Těch faktorů je celá řada a mám dojem, že jde jen o hledání obchodního modelu v konzervativní branži.

    Navíc se točí i nízkorozpočtový filmy a kapitálová bariéra díky digitálním technologiím klesá, to se týká i dostupnosti pro 3D... Navíc díky digitalizaci TV stoupne IMHO poptávka, takže vliv "pirátství" na branži neberu tak tragicky.

    A pokud nebudou "megahity" či "megafilmy" mě moc nebere ;-)

  • 20. 12. 2006 23:32

    P (neregistrovaný)

    [10] To jsou zlaty slova a pripada mi dost desny, ze nazory podobny tvymu jsou v mensine. Jinak pro ostatni, proste to tak je, pokud sdilite nebo kopirujete filmy, jste zlodeji.

  • 21. 12. 2006 14:32

    Sirkáček (neregistrovaný)

    Stahnu kouknu a pak teprve jdu s holkou na to do kina. Přeci než si něco koupim tak si to nejprve vyzkoušim :)

  • 21. 12. 2006 14:50

    prw (neregistrovaný)

    K "vyzkoušení" filmu slouží dvě věci:
    1) Ukázky v kině / televizi
    2) Recenze v časopisech

    Zábavní díla už z principu nejde zkoušet, ten prvek "nevím, do čeho jdu" je součástí podstaty zábavy. To je, jako kdybys chtěl, aby ti každý řekl celý vtip předtím, než ti ho řekne - asi by ses už podruhé taky nesmál, že? :-)

  • 23. 12. 2006 8:17

    prw (neregistrovaný)

    jestliže pirátství patří k filmu a hrám, pak lze stejně říci, že racketeering (výpalné) patří k obchodování?

    A že tedy jakmile Tesco nebo Datart překročí roční obrat 10 milionů, tak je možné je vydírat výpalným, protože "už si nahrabali dost"? Přece Tesco i Datart JSOU výnosné, ne? Nikdo je nenutí to dělat, oni to dělají, protože je to výnosné, tak proč se na nich trošku nepřiživit a nepožadovat výpalné?

  • 18. 12. 2006 19:52

    prw (neregistrovaný)

    To je ale hrozne zvraceny zpusob uvazovani, Janku. Nemuzes si hrat na boha, ktery rozhoduje, kdo uz si vydelal dost, takze je mozne mu krast, a kdo si jeste dost nevydelal, takze mu krast nebudeme.

    Co je to DOST? Co znamena "HODNE VYNOSNE"? Jakou cenu ma lidska prace?

    Pak je tu jeste jedna vec - ne vsechno, co je NEMORALNI, je nelegalni. Je spousta nemoralnich veci, za ktere te soudy neodsoudi. Je nemoralni nepustit starou babicku o berlich sednout v tramvaji, ale strikne podle litery zakona nepachas zlocin, kdyz ji nepustis sednout.

    Stahovat filmy, za ktere jsi nijak nezaplatil, z netu, je nemoralni, protoze kazdy, kdo ma v hlave misto struny mezi usima mozek, musi vedet, ze dokud film neodvysila verejna televize (kterou si platis 100 korunkou mesicne), mel bys za shlednuti filmu zaplatit, nebo bys mel byt pozvan nekym, kdo zaplatil. Je to skoro jako voyeurstvi - koukas na neco, na co jsi nebyl pozvan, za co jsi nezaplatil.

    Casty je tez argument "Kdyby to nebylo tak drahe, tak bych si to koupil!" - no, budiz, filmy a hudba jsou drahe, ale krast je neni spravny postup, stejne jako neukradnes Mercedes A8 jen proto, ze je moc drahy. Bud si porid neco levnejsiho, nebo se zucastni spotrebitelskeho boycottu, abys donutil producenta snizit ceny. Kdyby vsech 8 milionu Eminemovych fanousku reklo, ze 20 dolaru za jeho CD nedaji, tak by cena sla dolu - proste by "musela". To je prijatelna cesta - dat hromadne najevo, ze pozadovana cena podle vas neodpovida obsahu. Ovsem riskujete, ze se najde jinych 8 milionu fanousku, kterym se cena bude zdat odpovidajici a ochotne ji zaplati.

  • 21. 12. 2006 18:27

    janek (neregistrovaný)

    To [10] prw: Já stále nechápu komu se tu oponuje a proč?

    "To je ale hrozne zvraceny zpusob uvazovani, Janku. Nemuzes si hrat na boha, ktery rozhoduje, kdo uz si vydelal dost, takze je mozne mu krast, a kdo si jeste dost nevydelal, takze mu krast nebudeme." - kdo si tu hraje na boha? Když investuji do rizikového podnikání za poměrně jasných podmínek a k nim i to tzv. pirátství evidentně patří, o co jde?!

    "Co je to DOST? Co znamena "HODNE VYNOSNE"? Jakou cenu ma lidska prace?" - napsal jsem jedinou hodnotící větu "Film je především byznys a kdyby nebyl výnosný, tak ho ti tvůrci nedělají." V ní není ani DOST, ani HODNE VYNOSNE a ani nic o lidske práci.

    Jako člověk, jehož většina příjmů jsou autorské honoráře, stejně jako mezi mými blízkými i v branži samé, si tohle snad mohu dovolit tvrdit ;-)

  • 24. 12. 2006 9:33

    janek (neregistrovaný)

    To [15] prw: Panebože, podobná přirovnání jsou na dvě věci...

    Autorská práva v stávající podobě jsou IMHO díky vývoji informačních a komunikačních technologií už prostě nevymahatelná. V každém systému pak působí zpětné vazby a s vysokou pravděpodobností dojde v historicky krátké ke změně obchodních modelů i právních předpisů (alespoň doufám). Čili aktivity typu www.filmynejsouzadarmo.cz považuji principiálně již za zhola zbytečné a poněkud hloupé.

    A někteří autoři už situaci pochopili a dávají to veřejně jasně najevo, jako třeba Jarek Nohavica, když už jsme u těch přirovnání či příkladů.

  • 8. 1. 2007 19:46

    p360t (neregistrovaný)

    podľa mňa je riešenie tohoto problému veľmi jednoduché. stačilo by, aby vydavatelia predávali cd a dvd aj so záložnou kópiou. tým pádom by sa nemuseli vyberať poplatky za prázdne cd/dvd a bolo by jasné, že každá neoriginálna kópia je pirátska. až potom by mali represívne policajné zásahy skutočne pevnú pôdu pod nohami na súde. samozrejme, oba nosiče by boli bez akejkoľvek ochrany proti kopírovaniu. to preto, aby mali vydavatelia svoj štít skutočne čistý.

    berte to ako môj návod na to, čo by som robil, keby ... som bol vydavateľom.

  • 8. 1. 2007 19:47

    p360t (neregistrovaný)

    podľa mňa je riešenie tohoto problému veľmi jednoduché. stačilo by, aby vydavatelia predávali cd a dvd aj so záložnou kópiou. tým pádom by sa nemuseli vyberať poplatky za prázdne cd/dvd a bolo by jasné, že každá neoriginálna kópia je pirátska. až potom by mali represívne policajné zásahy skutočne pevnú pôdu pod nohami na súde. samozrejme, oba nosiče by boli bez akejkoľvek ochrany proti kopírovaniu. to preto, aby mali vydavatelia svoj štít skutočne čistý.

    berte to ako môj návod na to, čo by som robil, keby ... som bol vydavateľom...

  • 10. 1. 2007 2:12

    Josef (neregistrovaný)

    Souhlasím s tonym v tom, že jde o prachy, a ne malé. A jak jsem se dočetl, tak tuhle kampaň proti tzv. "pirátům" zahájily právě největší (a nejnenažranější) filmové společnosti (Paramount, Disney atd...) A u filmu je to stejné jako u Pampersek: čím má zboží větší reklamu, tím je v obchodě dražší. Je paradox, že právě někde výše zmiňovaný Harry Potter (v podstatě sračka), měl takový ohlas a reklamu (a odpovídající návštěvnost). Zisky samozřejmě obrovské, ale (podle tématu tohoto článku) zřejmě NE dost... Jánošík bohatým bral a chudým dával - tady si prostě chudí berou sami :-)

  • 9. 1. 2007 17:19

    minee (neregistrovaný)

    Piratstvi v kopirovania sdileni je stejny jako kdyz nekdo jede na cerno salinou,metrem,vla­kem, trolejbusem ci metrem. Nerikejte me ze ste nikdy nejeli na cerno treba jednu, dve zastavky. Pak ste vystoupili a nic se nestalo. To je taky piratsvi. Treba za tejden zapomenete doma salinkartu a taky treba nejdete do skoly, prace brigady pesky kdyz vite ze jeto 10km a mate tam byt za hodinu, svezete se salinou nebo necim tim podobny co vam tam jede. At udelaj zatah na tydle lidi a pak at buzni ty kteri kopirujou nebo sdili. Ty ceny sou opravdu prehnany. A jak tady nekdo rikal ze neukradnes audi A8 tak toje pravda, jeto jeden primej vyrobek, zadny kopie. Filmy mas prece prvne v kine a pak az na CD a DVD. A neznam nikoho kdo nikdy nebyl v kine. Kazdej tam zajde. Ja tam treba budu chodit i kdybych vedel ze si ten film muzu stahnout mesic dopredu v DVD kvalite, proste KINO je KINO a origos DVD je ORIGOS vsechno paleny je vetsinou shit. Ale ty ceny sou opravdu prehnany, az budou originalni DVD stat 9,- za kus + 10,- pro ty z filmu tak si myslim ze Piratství uplne vymizi.

  • 9. 1. 2007 20:13

    tony (neregistrovaný)

    Víte, čtu tady různé názory různých lidí... Na každém je určitě něco pravdy. Ale s jedním tu nesouhlasím. Třeba je pravdou, že někdo dá do filmu, písničky, ap. kus svého já (života), ale nechat si za film zaplatit např. 20 000 000 dolarů na jednoho člověka, mi přijde docela dost. Proč by nemohl stejnou "práci" udělat třeba za 20 000 dolarů? Já osobně pracuji ve firmě, která dodává potravinářské výrobky do mnoha zemí Evropy, ale nemám z toho žádné provize či vyšší plat. Dělám pořád jen za pár tisíc. Stejným příkladem budiž sport (fotbal, hokej) nebo politika. Dříve hráli fotbalisté jen pro radost ze hry a reprezentování vlastní země. Zkuste dnes říct fotbalistovi, běž a hraj za stravu a za byt. To by byly stadiony asi prázdné. Politiků je taky jako ... a proč? Protože politika je dobře vydělávající "odvětví". Tímhle vším chci říci, že tu jde hlavně o prachy. A když už je stát (lid) chudý, tak proč ho ještě víc neždímat? Souhlasím s názorem, že všechny velké produkční společnosti by měli změnit svůj postoj, jelikož opravdu není možné zavřít 3 000 000 000 lidí jen za to, že si zkopírovali film či písničku. Dokud budou producenti "ždímat" umělce, budou umělci "ždímat" lidi. Je to bludný kruh a obávám se, že cesta z něj je zatím v nedohlednu. Blb ten, kdo vymyslel peníze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).